You are currently viewing איך בוחרים קרן השתלמות?

איך בוחרים קרן השתלמות?

מהי קרן השתלמות? 

קרן השתלמות הינה מוצר חיסכון פנסיוני לטווח זמן בינוני או ארוך. בניגוד לרוב המוצרים הפנסיוניים מוצר זה פשוט מאד מאחר ואין בו אלמנטים של ביטוח וכאשר הוא “מבשיל” ניתן למשוך אותו באופן חד פעמי, ולא כקצבה כשאר המוצרים הפנסיוניים.
תקופת ההבשלה הינה 6 שנים, ולאחריהן הקרן תהפוך ל”נזילה”. כלומר שניתן למשוך את היתרה שהצטברה בקופה ללא מס. הפטור ממס הוא אחד מהיתרונות הגדולים של מוצר זה, שאינו קיים בשום מקרה אחר במוצרים הוניים (כלומר כאלו שניתן למשוך באופן חד פעמי).
את הכספים ניתן לחסוך במגוון של מסלולי השקעה, החל מסיכון גבוהה מאד, ועד לסיכון נמוך מאד.
לרוב דמי הניהול יהיו זולים מאלו שתשלמו על מוצרים דומים בבנק שלכם.

מה עוד צריך לדעת על קרן השתלמות?  

אם אתם שכירים על כל שקל 1 שאתם חוסכים המעסיק מפקיד 3 שקלים (ברוב המקרים אתם מפקידים 2.5% מהשכר והמעסיק מפקיד 7.5% ממנו. לעיתים רחוקות יש הסכמים שונים בהם המעסיק מפקיד פחות: 5% מהשכר או 2.5%). אם אתם עצמאים, אזי כל החיסכון אליכם
על ההפקדות לקרן ההשתלמות מקבלים הטבת מס (לא רק על פטור על הרווחים בקופה – יתרון נוסף)
מאחר שקרן השתלמות מגלמת הטבת מס גדולה – הטבת זו מוגבלת. על כל רווח מהשקל שמעל 18,240 ₪ שתפקידו בקופה לא תקבלו פטור ממס על הרווחים. בנוסף לזה יזקפו לכם שווי מס על הפקדת המעסיק שמעל לתקרה

אז איך בוחרים קרן השתלמות? 

יש 4 שלבים בבחירת קרן ההשתלמות:
החלטה על רמת סיכון בהשקעות
החלטה על טווח זמן ההשקעה
בחירת מסלול ההשקעה
בחירת מנהל השקעות

ראשית עליכם להחליט על רמת הסיכון שבו תרצו לנהל את ההשקעה שלכם. אוהבי הסיכון יבחרו במסלולים עם רכיב מניות גבוהה, ואילו שונאי סיכון יבחרו מסלולי השקעה עם רכיב מניות נמוך מאד, או מסלולי השקעה ללא מניות בכלל.

לאחר שבחרתם את רמת הסיכון בחרו את טווח זמן ההשקעה. שהרי יש הבדל בין חוסך שמחליט שאת קרן ההשתלמות הוא שומר לפנסיה ולא מושך אותה עד לפרישה, או חוסך המבקש להשתמש בכספים מקץ 6 שנים על מנת לרכוש דירה (במקרה זה את התשלום הראשון על מנת שיוכל לקבל משכנתא), לרכוש מוצר או לשלם על שכר לימוד לעצמו או לילדיו.
לאחר שהגעתם להחלטה על שני הנושאים הראשונים: רמת סיכון וטווח הזמן של ההשקעה תוכלו לגשת לבחירת מסלול ההשקעה. מסלולי ההשקעה העיקריים הם (מהמסלול המסוכן ביותר למסלול הסולידי ביותר):
מסלול מנייתי – שבו לרוב, לפחות 75% מהקופה יושקעו במניות
מסלולים כלליים – לרוב עד 35% יושקעו במניות
מסלולי אג”ח עם מגבלה של מניות – ישנם מסלולים כאלו, עם מגבלה של 25%, 20%, 15% או 10% מניות (משתנה לפי מנהלי ההשקעות והחברות המנהלות את קרנות ההשתלמות)
מסלולי אג”ח קונצרניים ו/או ממשלתיים
בנוסף לאלו קיימים מסלולי השקעה מחקי מדד/צמודי מדד כגון מסלול מחקה מדד s&p500, מסלול מחקה מדד אג”ח וכדומה

לאחר בחירת מסלול ההשקעה יש לבחור את מנהל ההשקעות שתרצו שינהל לכם את הכספים. האפשרויות הן בתי השקעות או חברות ביטוח. אלו נבדלים בתשואה שהם משיאים ללקוחותיהם – טובים יותר, טובים פחות או לא טובים כלל; בשירות שהם נותנים; ובדמי הניהול שהם גובים – לרוב בין 0.8% מהצבירה ל- 0.6% מהצבירה.

 

מה כדאי לבדוק לפני שמצטרפים לקרן השתלמות? 

לאחר שבחרתם לאיזה קרן השתלמות אתם רוצים להצטרף, כדאי לבדוק את הדברים הבאים:
האם במקום שאתם עובדים יש הסכמים מסחריים עם מנהל ההשקעות שבו בחרתם? – לעיתים קרובות חברות מציעות הוזלות בדמי הניהול עבור עובדים של מעסיקים מסויימים. בייחוד מעסיקים “חזקים” שבהם יש עובדים רבים ו/או השכר הממוצע של העובדים גבוה
האם יש לכם קרנות השתלמות קודמות ממעסיקים קודמים? – אם יש לכם ודמי הניהול שם יקרים מומלץ לנייד אותם לקרן שבה בחרתם

נקודות נוספות 

מומלץ שלא למשוך את קרן ההשתלמות, מאחר והיא מגלמת הטבת מס מפליגה. אין טעם למשוך את קרן ההשתלמות ולהעביר אותה לתיק השקעות “פרטי” אותו אתם מנהלים או מנהל ההשקעות מנהל עבורכם. מה שעשיתם הוא להוציא כסף ממוצר שבו לא משלמים מס על הרווחים למוצר שבו כן משלמים מס על הרווחים. מה גם שהיום יש לכם אפשרות לנהל את ההשקעות בקרן ההשתלמות בעצמכם – נקרא קרן “השתלמות בניהול אישי” (IRA)
במקום למשוך את הקרן יש לכם אפשרות לקבל הלוואה על חשבון הקרן. במקרה זה כספי הקרן משמשים כערבון להלוואה, שאותה תוכלו להחזיר בתשלומים, או לשלם אותה על ידי פדיון הקרן (כשזו תהיה נזילה). לרוב הריבית שתשלמו על הלוואה ממוצר זה תהיה נמוכה בהרבה מהריבית שיציעו לכם בבנק.

כתיבת תגובה