You are currently viewing איך בוחרים קופת גמל להשקעה ? 

איך בוחרים קופת גמל להשקעה ? 

 מהי קופת גמל להשקעה?

קופת גמל להשקעה הינה מוצר פנסיוני “היברידי” מאחר ומצד אחד יש בה הטבות פנסיוניות בדמות פטור מס, ומצד שני אין עליה מגבלות של העולם הפנסיוני.

מקורו של המוצר הוא מרצונה של הממשלה לעודד את הציבור לחסוך כספים פנסיוניים לעת הפרישה שישתלמו בצורה של קצבה ולא בצורה הונית (הונית = באופן חד פעמי). את העידוד לחיסכון קצבתי אנו רואים באופן בולט בקופת ה”גמל להשקעה”, מאחר שהיא מגלמת שתי הטבות מס גדולות, אם החוסך מחליט לממש את הכספים כקצבה (החל מגיל 60):
אין מס של 25% על הרווחים שנוצרו מההפקדות לקופה
הקצבה שתשתלם מהכספים לא תמוסה כלל, ללא קשר לשאר הקצבאות שתקבלו מהפנסיה או מביטוח המנהלים שלכם. המשמעות היא קצבה ללא תשלום של ביטוח לאומי, מס בריאות ומס הכנסה !
ומה קורה אם החוסך מחליט לממש את הכספים באופן חד פעמי, ואפילו לפני גיל הפרישה? – החוסך ישלם 25% מס על הרווחים שנוצרו לו מההפקדות לקופה. בדיוק באותו השיעור אילו היה משקיע את הכספים במניות, קרנות נאמנות, תיק השקעות או פיקדון בבנק.
כלומר המוצר מגלם את ההטבות של “שני העולמות” – הפנסיוני והנזיל (“לא פנסיוני”): מצד אחד ניתן לחסוך בדיוק כמו שאר המוצרים בשוק: אם אלו קרנות נאמנות, מניות, פיקדונות או מוצרים דומים ולמשוך את הכספים כל אימת שתרצו, ומצד שני אם “תתאפקו” ותשמרו את המוצר לפרישה ותחליטו לממש אותו כקצבה תיהנו מפטור ממיסים הן על הרווחים שנוצרו לכם בקופה והן על הקצבה שתקבלו ממנה.

מה עוד צריך לדעת על קופת הגמל להשקעה?
מאחר והיא מגלמת הטבת מס, קיימת תקרה שנתית בהפקדה למוצר. כיום עומדת על כ- 70,000 ₪ בשנה
ניתן לנהל את המוצר בבתי השקעות ובחברות ביטוח
קופת הגמל להשקעה מנוהלת על ידי גופים “פנסיוניים” והיתרון הוא שהחיסכון “יושב” על פס ייצור פנסיוני הרואה לפניו חיסכון לטווח ארוך. יחד עם זאת תוכלו לבחור ממגוון מסלולי השקעה לטווחים ארוכים, בינוניים או קצרים

אז איך בוחרים קופת גמל להשקעה?
יש 4 שלבים בבחירת קרן ההשתלמות:
החלטה על רמת סיכון בהשקעות
החלטה על טווח זמן ההשקעה
בחירת מסלול ההשקעה
בחירת מנהל השקעות

ראשית עליכם להחליט על רמת הסיכון שבו תרצו לנהל את ההשקעה שלכם. אוהבי הסיכון יבחרו במסלולים עם רכיב מניות גבוהה, ואילו שונאי סיכון יבחרו מסלולי השקעה עם רכיב מניות נמוך מאד, או מסלולי השקעה ללא מניות בכלל.

לאחר שבחרתם את רמת הסיכון בחרו את טווח זמן ההשקעה. חוסכים המעוניינים לממש את הכספים כתוספת לקצבה ראוי שיבחרו במסלולי השקעה ברמות סיכון גבוהות, ואילו חוסכים לטווח זמן בינוני או קצר יבחרו במסלולי השקעה מסוכנים פחות, בהתאם לצרכיהם.

לאחר שהגעתם להחלטה על שני הנושאים הראשונים: רמת סיכון וטווח הזמן של ההשקעה תוכלו לגשת לבחירת מסלול ההשקעה. מסלולי ההשקעה העיקריים הם (מהמסלול המסוכן ביותר למסלול הסולידי ביותר):
מסלול מנייתי – שבו לרוב, לפחות 75% מהקופה יושקעו במניות
מסלולים כלליים – לרוב עד 35% יושקעו במניות
מסלולי אג”ח עם מגבלה של מניות – ישנם מסלולים כאלו, עם מגבלה של 25%, 20%, 15% או 10% מניות (משתנה לפי מנהלי ההשקעות והחברות המנהלות את קרנות ההשתלמות)
מסלולי אג”ח קונצרניים ו/או ממשלתיים
בנוסף לאלו קיימים מסלולי השקעה מחקי מדד/צמודי מדד כגון מסלול מחקה מדד s&p500, מסלול מחקה מדד אג”ח וכדומה
לאחר בחירת מסלול ההשקעה יש לבחור את מנהל ההשקעות שתרצו שינהל לכם את הכספים. האפשרויות הן בתי השקעות או חברות ביטוח. אלו נבדלים בתשואה שהם משיאים ללקוחותיהם – טובים יותר, טובים פחות או לא טובים כלל; בשירות שהם נותנים; ובדמי הניהול שהם גובים – לרוב בין 0.85% מהצבירה ל- 0.80% מהצבירה.

מה כדאי לבדוק לפני שמצטרפים לקופת הגמל להשקעה?
לאחר שבחרתם לאיזה קופת גמל להשקעה אתם רוצים להצטרף, כדאי לבדוק האם במקום שאתם עובדים יש הסכמים מסחריים עם מנהל ההשקעות שבו בחרתם? – לעיתים קרובות חברות מציעות הוזלות בדמי הניהול עבור עובדים של מעסיקים מסויימים. בייחוד מעסיקים “חזקים” שבהם יש עובדים רבים ו/או השכר הממוצע של העובדים גבוה

נקודות נוספות
חשוב להגדיר את מטרת החיסכון ולגזור ממנו את טווח זמן ההשקעה. לדוגמה: אם אתם מחפשים מוצר השקעה לטווח זמן קצר – לדוגמה אם אתם חוסכים לתשלום ראשוני לדירה והחיסכון הוא לטווח קצר עד לתשלום הראשון לקבלן המוצר הזה אינו מתאים לכם. אבל אם אתם מפקידים על מנת לתגבר את הפנסיה העתידית שלכם, אם מטעמי הגדלת חיסכון או מטעמי מס על הקצבה שתהיה לכם בעתיד, אז המוצר הזה מאד מתאים לכם

כתיבת תגובה