You are currently viewing פייסבוק מקבלת זריקת קריפטו

פייסבוק מקבלת זריקת קריפטו

הסברה היא כי פייסבוק תמשיך להוביל ולצמוח בשנים הקרובות והמטבע החדש שלה “ליברה” יהווה מקור הכנסה חדש וגדולהאיום על החברה הוא גודלה והריכוזיות שבה, דבר שיעורר רגולטורים, ובצדק. לאור כל זאת מחיר המניה נראה לנו אטרקטיבי.  

קשה לפתוח אתר חדשות או לעבור על פיד כלשהו, בלי להיתקל בידיעה על השקת המטבע הדיגיטלי החדש של פייסבוק, Libra. בשנה הקרובה, פחות או יותר, עשוי להתחיל עידן חדש בכלכלה העולמית שיסחוף מיליארדי אנשים לשימוש בכסף חדש דרך הסמארטפון וחשבונות המדיה החברתית. 

לכל הפחות, הדבר צפוי לדחוף את מטבעות הקריפטו למיינסטרים הפיננסי, ויש מי שרואה זאת כתחילתה של כלכלה עולמית מבוזרת שתקרא תיגר על השיטה המוניטרית המדינתית הקיימת. 

פייסבוק ([Facebook [Nasdaq: FB) מחזיקה כידוע גם ב-WhatsApp וב-Instagram, וביחד לשלוש החברות ישנם מעל 4.7 מיליארד משתמשים בחודש. כאשר יושק המטבע הוא יותקן במסנג’ר של פייסבוק וב-WhatsApp, ויהפוך מיד לכלי בידיים של מיליארדי אנשים שיוכלו להעביר כספים לכל מקום בעולם ללא עמלות המרה או טיפול. ובמידה מסוימת, גם  לאנונימי. 

מי מנהל את העסק, מי מנהל את העתיד? 

מבלי לגלוש להסברים טכניים יש לציין שהמטבע  מבוסס טכנולוגיית בלוקציין אבל(וזה אבל ענק) הוא נבנה עם גיבוי של נכסים פיננסיים אמיתיים כדוגמת אגרות חוב  ממשלתיות ומטבעות חזקים כדולר, יורו, יין, פרנק שוויצרי ועוד. כאן טמון ההבדל המהותי מול כל המטבעות הדיגיטליים האחרים אשר שווים נקבע מול ביקושהיצע בלבד ואין מאחוריהם נכס כלשהו. בסופו של דבר שוויו של מטבע או השינויים בו, הינם תוצאה של הכלכלה העומדת מאחוריו, גרעון ממשלתי, חובות, אינפלציה, השקעות, מלחצות, שיטת ממשל, מערכת משפט וכו‘, כל אלו יחד מהווים את המרכיבים של שווי המטבע ואת האמון ביכולתה של המדינה לייצר ערך כלכלי אמיתי.  לדוגמא הדפסת כסף. ממשלת ארצות הברית מדפיסה כסף רב ועדיין ערכו של המטבע אינו יורדכל זאת למה? מכיוון שיש לה כלכלה ונתונים כלכליים אמיתייםאם נעשה את אותו התרגיל לביטקוין, ננפיק מטבעות בכמות של פי מאה מהקיים, מה לדעתכם יהיה שווי המטבע? (התשובה ברורה- יתרסק בכ-90%) 

עכשיו בחזרה לפייסבוק ולמהלך הדרמטי

פייסבוק תקנה נכסים אל מול כל מטבע שתנפיק! כלומר, גם הגדלת המטבעות פי מאה אם תגובה בנכסים, לא תגרום לירידה בשוויי המטבע והנה קיבלנו את המטבע הקריפטוגרפי האמיתי הראשון בעולם. 

מה שמעניין לא פחות בהכרזה על Libra הוא הקואליציה שאמורה לנהל את המטבע. עד להשקה הצפויה ב-2020, פייסבוק מתכננת להרכיב גוף מושל של 100 חברות שיהיו מפוזרות בעולם ויחזיקו בחלק שווה מרשת הבלוקצ’יין שעליה יושתת המטבע. בין הענקיות שכבר בעסק ניתן למצוא את MastercardUberPayPalVisaEbay ועוד בתי השקעות וחברות החזקה  מוסדות שנושמים את השיטה הישנה ויוצאים מגדרם כדי להיות שם כשהיא משתנה. 

 

 

 

 

 

 

כולם נגד פייסבוק  כמעט 

 

עבור פייסבוק, זו מסתמנת כשעה יפה. שווי שוק של כ-538B$ הוא לכשעצמו משענת די נוחה, אבל הרשת החברתית עוברת תקופה לא קלה בשנים האחרונות עם שימועים בקונגרס האמריקאי ובאיחוד האירופאי, קנסות עתק שמצפים לה והוצאות משפטיות משמעותיות. 

ההכרזה על ליברה מגיעה פחות משבוע אחרי שחקירה של לשכת הסחר הפדרלית בארה”ב סביב פרשת קיימברידג’ אנליטיקה חשפה תכתובת מיילים מ-2012, שמראה לכאורה שהמנכ”ל והמייסד מארק צוקרברג ידע על אפשרות שמידע אישי של משתמשים יזלוג לצד שלישי ללא הסכמתם. הפרשה, שנחשפה לפני כשנה, מתרכזת בכריית מידע של 50 מיליון משתמשים סביב קמפיין הבחירות של טראמפ ב-2016. עד לנקודה זו הסברה הייתה שקנס בגובה 5 מיליארד דולר ישים סוף לסיפור, אך הראיות הללו מביאות עמן מדרגה נוספת של אי-אמון ויתכן שעוד יבוא המשך. חייבים להיות הוגנים גם כאן, לפייסבוק תפקיד עצום בהקמת רשת תקשורת עצמאית, חופשיתבה כל אחד יכול לשדר כמעט כל דברלטעמנו, מדובר באחת מהתרומות החשובות להעברת מידע אמיתי בעולם בו הפוליטיקאים קונים את המדיה הישנה וכן רבים מנסים וימשיכו לנסות לנצל את פייסבוק שהתרשלה בהבנת הניצול ומניעתו. כל זה משתנה עכשיו אל עבר מקום טוב ונכון יותר. 

 

 

 

פייסבוק צמחה ביציבות בשנים האחרונות, ולמרות מה שאולי חושבים על דעיכה, הראתה עליות במספר המשתמשים הקבועים (מדי יום ומדי חודש), בהכנסות וברווחיםב-2016 הרוויחה 10.1B$ וב-2018 כבר יותר מפי 2, 22.1B$. הרבעון האחרון (Q1 2019) הוא הראשון מזה תקופה ארוכה שמראה ירידה  51.29% פחות מהרבעון התואם אשתקד. הסיבה, הוצאות משפטיות של 3 מיליארד דולר. מכה קשה לפנקס החשבונות ולמוניטין, כשהחקירות רחוקות מסיום. 

המנייה עצמה (Nasdaq: FBהראתה עליה קבועה לאורך 6 השנים הראשונות בחייה  מ-2012 ועד לשנה שעברה. בקיץ שעבר, החלה לראשונה לגמגם בעקבות הסקנדלים שסבבו את החברה, ובחודש דצמבר 2018 הגיעה לשפל (125$) שלא ידעה מאז ינואר 2017. לאורך 2019 עלתה מעל 185$. 

הרווחים של פייסבוק  לא פחות מ-98% מהם  מגיעים מפרסום. נכון להיום זו עובדה שמשרתת היטב את החברה, שחולקת עם גוגל דואופול של פרסום ברשת, אבל יש לשער שבהנהלת החברה מחפשים דרכים להפר את החד-גוניות במודל העסקי. המטבע הדיגיטלי עשוי להיות המפתח לרווחים מעוד מקורות. 

פייסבוק מקווה שהשימוש במטבע אחיד יביא להגדלת הפעילות סביבה באופן כללי, ובתוך כך גם תציע שירותים בנקאיים דרך קאליברה, חברת הבת שלה שתספק את הארנק הדיגיטלי לליברה. השירות הבסיסי צפוי להיות חינמי, ושירותים נוספים לעסקים ולקוחות פרטיים יינתנו בתשלום. עוד הכנסה תגיע ככל הנראה מעמלות על העברת כספים, כאשר הפלטפורמה החדשה והגלובלית תהיה עדיפה על רוב האפליקציות המקומיות, הבנקים וכו‘. אפשר לנחש ש-PayPal מודעת היטב לשינוי הזה ולכן בחרה להתבונן בו מקרוב.  

השנה הקרובה תהיה דרמטית מאוד עבור פייסבוק

הן ברמה הפוליטית-ציבורית והן ברמה הטכנולוגית, והיא עושה מאמץ גדול למקד את תשומת הלב בשינוי הגדול שהיא מביאה לכלכלה העולמית. אם אכן המהלך של ליברה יצליחפייסבוק תמצא את עצמה בעמדת מפתח בשוק הפיננסי, כשהיא הופכת ליותר מגוונת מבחינה עסקית ונהנית מגיבוי של 99 חברות ענק בכל העולם.  

 

כתיבת תגובה