You are currently viewing מועדון קרב

מועדון קרב

 

1,785,887,292  אנשים, 19,430,484.8 קמ”ר ו-40,730,163$ תמ”ג – אלו נתונים מספרים המתקבלים כשמחברים בין שתי המעצמות הגדולות ביותר בעולם: ארה”ב וסין.

מספרים אלו נראים מרשימים? בואו נסתכל עליהם באופן יחסי מול שאר העולם:

בארה”ב וסין יחדיו חיים כ-22% מאוכלוסיית העולם, הן יושבות על 4% משטח העולם כולו (כולל שטחים ימיים) והתמ”ג שלהן ב-2020 היה שווה ל-42% מהתמ”ג העולמי כולו.

שתי המעצמות הגדולות ביותר בעולם חולקות היסטוריה ארוכת שנים של יחסים מורכבים. היחסים בין המדינות היו אינטרסנטיים ויציבים באופן יחסי לפחות עד סיום מלחמת האזרחים בסין ב-1949. לאחר סיום המלחמה הכוחות בסין התפצלו, הכוח הקומוניסטי השתלט על סין היבשתית ואילו הכוחות הלאומיים הליברליים השתלטו על האי טייוואן כאשר שתי הקבוצות טוענות לריבונות על כלל סין. בשנות ה-50 של המאה הקודמת, בחרה ארה”ב לראות בטייוואן כ”נציגה” של סין, קיימה רק איתה יחסים דיפלומטיים והחרימה באופן רשמי את נציגי סין הקומוניסטית.

התקופה בה החלה התחממות ביחסים בין שתי המדינות הגיעה לאחר שבשנת 1968 נבחר לנשיאות הנשיא האמריקאי ריצרד ניקסון, שטען כי אי אפשר להתעלם ממיליארד מאזרחי העולם, וכי חובה על ארה”ב להשפיע על סין באמצעות סחר ושיח ולא באמצעות חרם ואכן ב-1972 קיים ניקסון את הבטחותיו והיה לנשיא האמריקאי הראשון שביקר על אדמת סין. בהמשך, ב-1978 הגיעה מערכת היחסים לשיא כאשר הנשיא קארטר הודיע על כינון יחסים דיפלומטיים החל מ-1979 ומשלב זה היחסים השתפרו משמעותית והוגדרו בשני הצדדים כשיתוף פעולה אסטרטגי חשוב.

יחסי המדינות המשיכו להיות יציבים עד תחילת העשור השני של המאה ה-21 במקביל לכך שמעמדה העולמי של סין החל להתחזק בצורה משמעותית, על רקע תחרות בין המעצמות החלה מתיחות גוברת בין המדינות כאשר האמריקאים טענו שהסינים הפרו את חוקי המסחר ואף האשימו אותם בריגול. עקב אותן “הפרות” של הסינים החלה “מלחמת סחר” בין המדינות שכללה הטלת מכסים הדדיים, סכסוכים מתוקשרים סביב טייוואן ,קוריאה הצפונית ונתיבי שיט בים סין. בעיות אלו לא נפתרו עד היום.
רק לפני כחודש ביקרה בטייוואן ננסי פלוסי – יו”ר בית הנבחרים האמריקאי, אירוע זה גרם לחילופי מהלומות תקשורתיות בין שתי המדינות ואף לתרגיל צבאי סיני משמעותי בו שוגרו טילים לכיוון טייוואן.

קצת בנושא הכלכלי, מעבר לכל ההיסטוריה המדינית פוליטית בין שתי המדינות:
בשנים האחרונות קיימות מחלוקות רבות בנושאים כלכליים. חברות סיניות רבות רשומות למסחר בארה”ב, דבר המכניס כספים רבים לחברות סיניות ובעקיפין גם למשטר הסיני. בבורסות המסחר בארה”ב רשומות חברות מכל העולם לרוב ללא קשיים משמעותיים במיוחד, אך עם החברות הסיניות נוצר משבר עמוק, הסינים לא אפשרו למועצה לפיקוח על חברות ציבוריות (PCAOB) ולרשות לניירות ערך האמריקאית לבצע בקרות ורגולציה חשבונאית על החברות הסיניות מחשש לריגול. תהליך זה גרם למתיחות גדולה בין המדינות, לקשיים משמעותיים וירידות ערך לחברות סיניות גדולות כמו עליבאבא (BABA) וטנסנט (TCEHY) שירדו מתחילת השנה 22% ו-29% בהתאמה, אלו הן רק דוגמאות ספציפיות בשוק ענק שירד משמעותית מתחילת השנה, נתונים אלו עלולים לבלבל עקב כך שגם השוק האמריקאי חווה ירידות משמעותיות מתחילת השנה ולכן נדרש להשוות בין השווקים בפרק זמן ארוך יותר – בגרף המצורף ניתן לראות השוואה בין ה-500 S&P  לבין מדד הCSI 300- (300 החברות הגדולות ביותר בסין) בשנה וחצי האחרונות. ניתן לראות כי המדד האמריקאי ירד כ7.6% לעומת ירידה כפולה פי 3 של המדד הסיני( 22.44% ).

 

כמובן שישנם משתנים רבים שמשפיעים על ביצועי המדדים האמריקאים והסינים כמו נתוני מאקרו, אינפלציה, ריבית ורבים אחרים אך ניתן להסיק כי ההבדל המרכזי הוא החשש אצל הסוחרים ובתי ההשקעות היה שהקשיים להגיע להסכם שיסדיר את אותו סכסוך בין ארה”ב לסין יגרום בסופו של דבר לביטול הרישום של אותן חברות בבורסות בארה”ב.

בימים האחרונים ראינו עליות תשואה במניות הסיניות עקב פרסום על התקדמות בשיחות בין המדינות והתקרבות משמעותית לכיוון הסכם שיסדיר את הסכסוך. ה-PCAOB פרסם ביום שישי ה26.08.2022 הצהרה משותפת ביחד עם הועדה הרגולטורית של ניירות הערך בסין ומשרד האוצר של הרפובליקה העממית של סין, בהצהרה זו פורסם כי הצדדים הגיעו להסכמה ותינתן האפשרות לרגולטור האמריקאי לבדוק ולחקור לעומק חברות סיניות תוך חשיפה מלאה לנתונים.

ההסכם בקצרה כולל 3 נקודות עיקריות:

  1. לרגולטור האמריקאי יש שיקול דעת בלעדי לבחור את החברות וההפרות הפוטנציאליות שהוא בודק וחוקר ללא התייעצות עם הרשויות הסיניות.
  2. החברות הסיניות יעבדו על פי נהלים ברורים ומסודרים על מנת לאפשר לרגולטור האמריקאי לבצע את עבודתו בצורה היעילה ביותר.
  3. לרגולטור האמריקאי יש את הזכות לראיין ולחקור כל אדם הקשור לחקירה שהוא מבצע.

פרסום ההצהרה הזו הינו צעד משמעותי ביותר בכיוון הנכון לסיים את הסאגה, אך הוא רק הצעד הראשון, המבחן המשמעותי מתחיל עכשיו כאשר הרגולטור האמריקאי מתכנן לשלוח פקחים לאדמת סין כבר בספטמבר על מנת להתחיל לערוך בדיקות וחקירות. צריך לחכות ולראות האם הסינים לא ימשיכו להערים קשיים ויאפשרו לאמריקאים גישה מלאה לכל הנתונים. ה-PCAOB פרסם כי הוא צפוי להודיע עד סוף 2022 על החלטתו הסופית האם להמשיך לאפשר לחברות סיניות להיסחר בארה”ב – הודעה זו תהיה משמעותית ביותר עבור החברות הסיניות, עבור הכלכלה של שתי המדינות, ועבור היחסים הדיפלומטיים ביניהן.

הסיטואציה שנוצרה יצרה הזדמנויות השקעה מעניינות במיוחד בשוק הסיני, החברות הסיניות נסחרות במחירים נמוכים משמעותית ממה שהיו בעבר ובאופן יחסי לשוק האמריקאי. כמובן שאין לדעת מה צופה העתיד ולאן יוביל ההסכם הטרי, אך ללא ספק הדיסקאונט בו נמצא השוק הסיני הוא הזדמנות השקעה מעניינת ביותר ובעלת פוטנציאל משמעותי, אך גם סיכון משמעותי מהצד השני.

 

אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות בידי יועץ השקעות בעל רישיון עפ”י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברה הנסקרת, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברה הנסקרת, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, הכל כמפורט לעיל ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בכתבה. אין בתשואות העבר כדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.

כתיבת תגובה