בחודש האחרון דובר הרבה על נפילתה של בורסת FTX, אז מה היא בעצם FTX ומה הסיפור הגדול?
FTX
על פי אתר החברה, FTX היא “בורסת מטבעות קריפטוגרפים” בפיקוח ארה”ב שנבנתה מהיסוד.
המשימה של החברה כפי שהיא עצמה הגדירה:
״להצמיח את המערכת האקולוגית של המטבעות הדיגיטליים, להציע לסוחרים בארה”ב פלטפורמה אמינה ולבסוף להפוך לבורסת המטבעות המובילה בשוק בשנתיים הקרובות ״
– אזהרת ספוילר: האירוניה בשיאה, אך בואו נצלול אל הסיפור מההתחלה: ל-FTX הייתה פלטפורמת מסחר של מטבעות דיגיטליים, ולכן על מנת להפוך ללקוח של החברה יש לפתוח חשבון ב- FTX(בדומה לחשבון מסחר לניירות ערך), להעביר לחשבון כסף אמתי ולהמירו למגוון רחב מהאפשרויות.
בין מוצרי החברה ניתן היה למצוא מגוון מוצרים פיננסיים בתחום הקריפטו ואף להגדיל ולהסתכן באמצעות מסחר בחוזים עתידיים על מחירי מטבעות, רכישת מטבעות ממונפת ואפילו לרכוש אופציות על מוצרי הקריפטו.
הבורסה הוקמה ב-2018 ע”י סם-בנקמן-פריד, בן למשפחה בה האם והאב הם פרופסורים למשפטים באוניברסיטה היוקרתית סטנפורד (עובדה המוסיפה ערך עצום לסדרה שתופק על הפרשה). במקביל להקמתFTX , הוקמה גם קרן גידור בניהול סם-בנקמן-פריד בשם “אלמידה”.
הבורסה גדלה בהדרגה עד לתחילת שנת 2021 ומשם צמחה בצורה משמעותית, בעיקר בשל העובדה כי שוק המטבעות הדיגיטלים ככלל צמח מאוד באותה תקופה. בשלב זה החברה החלה לחזר אחרי לקוחות ה”מיינסטרים” באמצעות פרסום ושיתופי פעולה עם סלבריטאים וספורטאי ענק כגון טום בריידי, סטף קרי ונעמי אוסקה שהשתתפו בפרסומות החברה. בנוסף, החברה נתנה חסות לאצטדיון של קבוצת הכדורסל מיאמי היט בעסקה ל-19 שנים בשווי של 135 מיליון דולר. שיתופי הפעולה הללו עזרו לבורסה למצב את עצמה והיא גייסה מספר עצום של לקוחות שהגדילו את שוויה למימדים עצומים, כאשר בגיוס האחרון שהתרחש בחודש ינואר 2022 הוערך שוויה בכ-32 מיליארד דולר.
כל מה שנכתב בפסקה לעיל הוא כבר היסטוריה, בשבוע האחרון FTX הכריזה על פשיטת רגל, שווי החברה ירד מ-32 מיליארד דולר ל-0, הונו האישי של בנקמן פריד ירד מ-17 מיליארד דולר ל-0, בין 600 מיליון למיליארד דולר של כספי לקוחות נעלמו כלא היו ושער המטבע של החברה התרסק כפי שניתן לראות בגרף המצורף מטה:
מה הוביל לקריסתה של FTX?
אפשר להתחיל בזה שנביע את עמדתנו שלנו מאז ומתמיד – השאלה הנכונה היא מדוע מראש כלום ושום דבר הופך ל-32 מיליארד דולר? כאשר הדרך חזרה למציאות הגיונית הרבה יותר.
הקריסה של FTX החלה כאשר פורסם המאזן של חברת אלמידה (קרן הגידור של סם-בנקמן-פריד). ע”פ הפרסום, מאזן הקרן היה מורכב בחלקו הגדול מהלוואות מגובות במטבע של FTX. נתוני המינוף המטורפים במשולב עם ירידה דרמטית בשוק המטבעות כולו כולל כמובן המטבע של FTX, הובילו לתהליך מוכר שנקרא באנגלית Run to the bank (מטפורה על ניסיון של כל אלו שהחזיקו את המטבע של FTX למכור כמה שיותר מהר).
כאשר הבינה הבורסה כי היא בצרות צרורות, היא החלה לנהל מגעים לקנייתה ע”י בורסת הקריפטו Binance והצדדים אפילו הגיעו להסכם סופי, אך כבר ביום למחרת הודיעה Binance כי לא תמשיך בתהליך הרכישה. (לצורך הסדרה שתבוא, נזכיר רק ש- BINANCE היא זו שפרסמה את נתוני המאזן של FTX והיא גם זו שהובילה לקריסת המטבע באמצעות מכירה מאסיבית של מטבעות החברה).
משם הקריסה הייתה מהירה, המשקיעים החלו להילחץ ולמשוך כספים ואפקט הדומינו היה בלתי נמנע. בתוך 72 שעות התרסק המטבע מ-22 דולר ליחידה ל-2 דולר ליחידה. ע”פ ההערכות חובות החברה עומדים על מעל ל-7 מיליארד דולר שרובם “כלואים” בתוך הבורסה ועשויים להיות קשורים בהליכי פשיטת רגל למשך זמן רב מאוד. FTX ובנקמן פריד נמצאים כרגע בחקירה של לפחות חמישה גורמים רגולטוריים שונים ובינהם הרשות לניירות ערך ומשרד המשפטים האמריקאי. כמו כן התגלה כי כספים הועברו מחשבון הבורסה לחשבון קרן הגידור ללא סמכות או הגיון וכנראה וגם לכיס “הלא דיגיטלי” של סם בנקמן פריד.
אז מה אנחנו באמת חושבים על שוק הקריפטו ?
- הרעיון הבסיסי של מטבע דיגיטלי מאובטח שמאפשר לעשות טרנזקציות מבלי צורך לעבור דרך המערכת הבנקאית המסורתית הוא רעיון חכם ונכון שעוד ישפיע על עתיד הסחר הממוסד בעולם.
- טכנולוגיית הבלוקצ’יין היא פריצת דרך מדעית אך אופן היישום שלה בלתי אפשרי, מיושן, לא מאובטח וצורך כמויות אנרגיה בלתי סבירות.
- לרעיונות וטכנולוגיה אין ערך ללא היכולת ליישם אותם בצורה רחבה, יעילה וממוסדת רגולטורית.
- שוק הקריפטו כולו הוא להערכתנו אחת הבועות הפיננסיות הגדולות בהיסטוריה האנושית.
- כאשר יש בועה ענקית היא מתגמלת לטווח הארוך רק את הנוכלים אשר נהנים מיצר ההימורים ומנצלים את חלום התעשרות האנושי.
סוף דבר
אנחנו לא יודעים לצפות את העתיד, שנים אמרנו שזו בועה ושאין ביכולתנו להעריך את השווי הכלכלי (אם יש כזה) של מטבעות הקריפטו ולכן לא נשקיע בהן. היום אנחנו קוראים לכל אלו המעורבים בבועה למכור כל עוד הם יכולים. ההתרסקויות האחרונות של מספר לא קטן של חברות בתחום, יחד עם החמרה נדרשת ברגולציה וקריאות רבות וגוברות אצל מדינות ורגולטורים לאסור מסחר בתחום רק מאיצות את דרכה של הסיכה אל הבלון.