You are currently viewing ארה”ב נגד טיקטוק – סיבוב מספר 2

ארה”ב נגד טיקטוק – סיבוב מספר 2

אחת הרשתות החברתיות הגדולות והצומחות ביותר בעולם הינה טיקטוק. טיקטוק שהושקה בסין ב-2016, משמשת ליצירת קטעי וידאו קצרים מסוגים שונים. טיקטוק זמינה ביותר מ-150 מדינות בעולם, יש לה יותר ממיליארד משתמשים הפעילים באופן חודשי כאשר רק אינסטגרם, (1.4 מיליארד) יו-טיוב (2.2 מיליארד) ופייסבוק (2.9 מיליארד) נמצאות מעליה ברשימה. מתוך אותם מיליארד משתמשים חודשיים, יש מעל ל-150 מיליון משתמשים אמריקאיים. ב-2022 טיקטוק הייתה במקום הראשון בהורדות ב-APP STORE מתוך כלל הרשתות החברתיות.

במקביל להצלחה המסחררת, בתקופה האחרונה ישנם דיווחים רבים על החרפה במאבק של ארה”ב ומדינות מערביות נוספות נגד אפליקציית טיקטוק. בחודשים האחרונים מדינות רבות בעולם ביניהן ארה”ב, קנדה, האיחוד האירופי, בריטניה וניו זילנד הוציאו הנחיות רשמיות על איסור השימוש בטיקטוק באמצעות מכשירים ממשלתיים ופדרליים. הרשת החברתית הפופולרית נחשבת לשנויה במחלוקת כבר תקופה ארוכה מסיבות שונות. הדאגה העיקרית של המערב היא עצם היותה של טיקטוק חברת בת של בייטדאנס (חברת טכנולוגיה סינית). החשש הוא כי הפרטיות של משתמשי הטיקטוק נמצאת בסכנה עקב כך שהחברה מעבירה מידע אודותיהם לממשלת סין וכך למעשה אפליקציית טיקטוק עשויה לשמש ככלי ריגול עבור הממשל הסיני. טיקטוק מכחישה בתוקף את הטענות על שיתוף פעולה עם המשטר בבייג’ינג וטוענת כי אינה שומרת את המידע על המשתמשים בסין.

כבר לפני מספר שנים, בתקופת ממשל טראמפ, החל הממשל האמריקאי להילחם נגד הרשת החברתית, בזמנו התחייבה החברה להשקיע כ-1.5 מיליארד דולר ב-“פרוייקט טקסס” שבמסגרתו חברת אורקל תפקח על נתוני המשתמשים האמריקאים. לפני מספר שבועות, המאבק האמריקאי נגד טיקטוק הוחרף כאשר ממשלת ארה”ב הודיעה לבייטדאנס הסינית כי אם לא תמכור את הנתח שלה בטיקטוק, הרשת החברתית תוחרם על ידי המדינה. לפני כשבועיים מנכ”ל טיקטוק – שו זי צ’ו, העיד בנושא במשך יותר מ-5 שעות מול הקונגרס האמריקאי. בתחילת דבריו אמר צ’ו כי בייטדאנס אינה סוכנת של סין או של כל מדינה אחרת, בנוסף אמר: “אני מתחייב שטיקטוק תשמור על הבטיחות, במיוחד של נערים, שנגן על מידע של אמריקאים מפני גישה זרה ולא מורשית, שנישאר פלטפורמה לביטוי חופשי ולא נהיה תחת מניפולציה של אף ממשלה, ושנהיה שקופים ונאפשר גישה לבדיקות צד שלישי עצמאיות, לגבי ההתחייבויות שלנו”. מעבר לכך התייחס צ’ו לפרויקט טקסס ואמר כי החברה נקטה בצעדים משמעותיים כדי להקים את הפרויקט, החברה הוציאה 1.5 מיליארד דולר על הקמתו והקימה חברת בת המכילה 1,500 עובדים שתכליתה לשפר את אבטחת המידע של המשתמשים האמריקאים. לאחר מכן הגיע שלב השאלות והתשובות בהן נשאל צ’ו לגבי כך שעל פי החוק בסין מותר לממשלה לגשת למידע על המשתמשים, צ’ו ענה בתגובה כי לעולם לא ראה שום ראיה לכך שממשלת סין ניגשה למידע. עוד נשאל צ’ו לגבי דיווח שפורסם בוול סטריט ג’ורנל לפיו שר המסחר הסיני אמר כי ממשלת סין מתנגדת למכירת טיקטוק לחברה אמריקאית וכי עסקה כזאת תדרוש אישור מהממשל. בתגובה ענה כי הוא אינו מסכים עם הקביעה שהאמירה הזו של שר המסחר מעידה על קשר בין החברה לבין הממשל.

בשורה התחתונה אין לדעת כיצד יפעל הממשל האמריקאי, אך אם יגיע מצב בו החברה הסינית לא תסכים למכור את אחזקותיה ולאחר מכן יוחלט על חסימת האפליקציה בארה”ב זה יהיה צעד חסר תקדים. חרם כולל שכזה על פלטפורמה חברתית נחשב כדבר קיצוני הפוגע בחופש הביטוי, בפרנסה של משפיענים ובעסקים רבים המשתמשים בפלטפורמה כדי לקדם או למכור את השירותים שלהם.

מחקר שפורסם לאחרונה על ידי מחלקת המחקר של בית ההשקעות PIPER SANDLER בדק את סוגי המידע שטיקטוק ושאר הרשתות החברתיות אוספות מהמשתמשים שלהן בארה”ב. המחקר חילק את הנתונים שנאספו לשתי קטגוריות עיקריות:

  1. מידע שמשמש למעקב אחרי המשתמשים, כלומר מידע שנשמר והחברה עשויה לעקוב אחריו באתרים ואפליקציות אחרות.
  2. מידע שמקושר למשתמש באופן אישי ומכיל את פרטי ההזדהות האישיים שלו.

 

מצ”ב סיכום של תוצאות המחקר:

אפליקציות זרות אפליקציות אמריקאיות
Shein CapCut Temu TikTok PINS SNAP INSTA FB
מידע שמשמש למעקב אחרי המשתמשים
פרטים אישיים X X X X X
נתונים מזהים X X X X X X X
נתונים אחרים X X
מידע שמקושר למשתמש באופן אישי
בריאות וכושר X X
מידע רגיש X X
מידע פיננסי X X X X X
פרטים ליצירת קשר X X X X X X X X
תוכן משתמש X X X X X X
היסטוריית גלישה X X X X X
נתוני שימוש X X X X X
רכישות שבוצעו X X X X X X
מיקום X X X X X X
אנשי קשר X X X X X
היסטוריית חיפוש X X X X X
סה”כ 5 5 4 11 8 8 14 14

 

כפי שניתן לראות בטבלה המצורפת, כלל הרשתות החברתיות אוספות על המשתמשים כמות אדירה של מידע, למרות שהשיח העיקרי כרגע בארה”ב הוא נגד טיקטוק, ניתן לראות כי הרשתות החברתיות של חברת META (פייסבוק ואינסטגרם) אוספות על המשתמשים כמות גדולה יותר של מידע. חשוב להבין כי עם ובלי קשר לטיקטוק חשוב לדעת איזה מידע אנחנו משתפים עם הרשתות החברתיות.

יש להניח כי קרב הענקים ימשיך להוות גורם משמעותי בכלכלה העולמית. פחד הדדי, קרב על המעמד ובעיקר קרב על כסף וכוח מבטיח לנו סיבובים רבים של התגוששות אינסופית ללא יכולת הכרעה.

בהקשר ההשקעתי, הפרסומים על האפשרות של חסימת פלטפורמת טיקטוק בארה”ב גרמו לביצועי יתר למניות של החברות האמריקאיות (מטא, סנאפצ’ט ופינטרסט). המשקיעים מניחים כי אם טיקטוק תחסם השימוש באפליקציות של החברות האמריקאיות יגדל ובהתאם יגדלו גם הכנסותיהן. בגרף המצורף ניתן לראות את ביצועי היתר של החברות הנ”ל אל מול ה-s&p 500  מתחילת השנה. מניית META עלתה כמעט 80%, מניית SNAP עלתה 16% ו-PINS כ-12.5% לעומת מדד הs&p  שעלה 6.5% בלבד. ראוי לציין כי היו כמובן גורמים נוספים שהשפיעו על עליות השערים המשמעותיות אך ללא ספק סוגיית המלחמה האמריקאית בטיקטוק השפיעה באופן חיובי על מניות הרשתות החברתיות האמריקאיות.

אין באמור כדי להוות תחליף לייעוץ השקעות בידי יועץ השקעות בעל רישיון עפ”י דין המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה מחזיקה ו/או עשויה להחזיק ו/או למכור במסגרת פעילותה השוטפת, ניירות ערך ו/או נכסים פיננסים של החברה הנסקרת, והיא עשויה לקיים קשרים עסקיים נרחבים ומגוונים עם החברה הנסקרת, למועד מסמך זה ו/או במועדים אחרים, הכל כמפורט לעיל ובין היתר משום כך ולאור האמור לעיל עשוי להיות לחברה ו/או נושאי המשרה שלה ו/או מנהליה ו/או עובדיה ו/או מי מטעמה עניין אישי בנכסים ו/או בחברות ו/או בניירות הערך המוזכרים בכתבה. אין בתשואות העבר כדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.

כתיבת תגובה