You are currently viewing סוף עידן התיק המאוזן

סוף עידן התיק המאוזן

בניית תיק השקעות פירושה קביעת תמהיל הנכון של נכסים, שמתאים לרמת הסיכון ומטרות הלקוח. תיק השקעות ממוצע בנוי משני רכיבים עיקרים: חלקו הראשון בנוי מאגרות חוב שונות, קונצרניות וממשלתיות ואילו הרכיב השני בנוי ממניות, סחורות ורכיבי סיכון שונים.

אחת הגישות המקובלות יותר שמציעים יועצים ומומחים פיננסיים היא תיק 60/40. קרי, 60% אגרות חוב ו-40% מניות. תמהיל של 60/40  מאפשר לשמור על איזון בתיק ההשקעות במצבי שוק משתנים. כאשר שוק המניות עולה התיק מרוויח, וכאשר יש ירידות חדות וריצה לנכסים בטוחים, אגרות החוב עולות ומפצות על הירידה בחלק המנייתי.

שיטה זו נועדה לצמצם את הסיכון תוך יצירת שיעור תשואה קבוע לאורך זמן, אפילו בתקופות של תנודתיות, עומדת כעת למבחן.

היום המצב משתנה

בנק אוף אמריקה פרסם לאחרונה מחקר חדש בשם “סוף עידן תיק ה- 60-40”. במחקר שפורסם ע”י מחלקת המחקר המוערכת של הבנק טענו החוקרים כי יש סיבות טובות לשקול מחדש את תפקידן של אגרות החוב בתיק ולהקצות חלק גדול יותר למניות. עוד טוענים החוקרים כי בחודשים האחרונים, ירידת התשואות בעקבות אירועים בשוק, הפרה את הדינמיקה בין הנכסים וכי משקיעים רבים קונים מניות דיבידנד לצורך הכנסה קבועה ומהצד השני קונים אגרות חוב ליהנות מעליית ערך, מצב הפוך מהמקובל.

ואכן, צבירות חיוביות של 340 מיליארד דולר בקרנות חוב ברחבי העולם בשנת 2019 ו- 208 מיליארד דולר פדיונות בקרנות מניות גלובליות מדגישים את ריצת המשקיעים לעבר רווחי ההון. הדבר גרם לתשואות האג”ח ליפול לשפל של 120 שנים ומספיק כדי שיהיו כעת מעל 1000 חברות אשר להן מניות המשלמות דיבידנדים מעל התשואה הממוצעת של אגרות חוב ממשלתיות עולמיות.

בועת האג”ח

הירידה בצמיחה העולמית, הזדקנות האוכלוסייה והצורך בחיסכון מניב, תדלקו את שוק האג”ח ויצרו בועת חוב ענקית, גלובלית ומסוכנות אשר לא מפצה על הסיכון. בנוסף, בנקים מרכזיים שנבהלו מהמשבר בעשור הקודם, דגלו בהורדות ריבית תכופות שתרמו כמובן לירידת התשואות לרמתם הנוכחית. הסיכון בתיק המכיל אגרות חוב עלה משמעותית בגלל המוזכר לעיל, ואכן ברמת התשואות הנוכחית, הסיכון להיפוך המגמה עלה.

האתגר היום למשקיעים הוא שיתרונות אחזקת אג”ח בתיק פחתו בצורה משמעותית. כלומר, ההגנה שסיפק החלק הסולידי בגידור החלק המנייתי התהפך וכעת החלק המשקף סיכון לתיק דווקא מגיע גם מהחלק האג”חי. 

לסיכום

לאחר שנים של תמהיל השקעות ידוע, נראה כי העתיד של הקצאת נכנסים צפוי להשתנות מהותית, עם דגש גובה יותר דווקא למניות. והחלפת הרכיב האג”ח במניות דיבידנד והגדלת רכיב המזומן, לפחות עד אשר תחלוף הסערה. מה מצב תיק ההשקעות שלכם? האם אתם בטוחים שהוא בנוי כראוי? ממולץ לבדוק ולעשות שיעורי בית.

כתיבת תגובה