מה הן בכלל קרנות נאמנות? ומה היתרונות של השקעה באמצעות קרנות אלו אל מול אלטרנטיבות אחרות?
קרן נאמנות היא אחד ממכשירי ההשקעה הפופולריים ביותר בשוק ההון, בארץ ובעולם. מכשיר זה מאגד משקיעים רבים, ללא דרישה להיכרות ביניהם, על מנת ליצור השקעה משותפת בניירות ערך והפקת רווחים מהחזקתם.
דמיינו קופסא ריקה. אותה קופסא, היא של אדם המתמחה בהשקעות.
אנשים שונים מגיעים אליו ולאט לאט מתחילים למלא את הקופסא שלו בכסף, כדי שהוא ישתמש בידע ובניסיון שלו כדי לנסות ולייצר עוד כסף.
אותו אדם המתמחה בהשקעות, לוקח את הכסף הנמצא בקופסא, ועל פי ההסכם שנקבע בינו לבין המשקיעים (תשקיף הקרן), משקיע אותו בנכסים המיועדים להניב רווח כגון – מניות, אגרות חוב (אג”ח), נדל”ן ועוד הרבה נוספים. לאורך הזמן הכסף ההתחלתי שהיה בקופסא צובר תשואה. התשואה מיוחסת לכל אדם אשר השקיע כסף באותה קופה לפי חלקו היחסי. כאשר הכסף צובר תשואה, אדם יכול לבחור אם להישאר בקרן, למשוך את כספו עם התשואה שצבר או אפילו להגדיל את אחזקותיו ביחידות הקרן.
ישנם סוגים שונים ומגוונים של קרנות נאמנות, נמנה מספר סוגים עיקריים:
– קרנות המתמחות בהשקעה לפי ענפים: נדל”ן, סחורות, פיננסים וכו’.
– קרנות המשקיעות במדדים מובילים: S&P 500,NASDAQ 100, DAX וכו’.
– קרנות לפי אזורים גיאוגרפיים: ארה”ב, סין, ישראל, אירופה וכו’.
– קרנות כספיות: קרנות הנחשבות לבעלות רמת סיכון נמוכה משאר הקרנות. קרנות נאמנות כספיות משקיעות בנכסים סולידיים – מק”מ, אג”ח ממשלתי לטווח קצר, אג”ח קונצרני בדירוג גבוהה לזמן קצר (עד שנה).
– קרנות אג”חיות : קרנות שלפחות 75% מנכסיהן חשופים לאגרות חוב.
ישנם מגוון סיווגים שונים: אג”ח חברות, אג”ח ממשלתי, אג”ח צמוד מדד, אג”ח בדירוג השקעה או אג”ח בסיכון גבוה.
יתרונות ההשקעה בקרנות נאמנות:
פיזור השקעות – ערבוב של השקעות ונכסים בתיק להפחתת הסיכון, הוא אחד מיתרונות ההשקעה בקרנות נאמנות. פיזור רחב של הנכסים בקרנות מקטין את התנודתיות ואת הסיכון ההשקעתי בצורה משמעותית.
נזילות – אפיק השקעה סחיר, אשר המסחר בו מתבצע בבורסות הגדולות. את קרנות הנאמנות ניתן לקנות ולמכור בקלות יחסית, מה שהופך אותם להשקעות נזילות מאוד. הנכסים המוחזקים על ידי משקיע יכולים באופן מידי להפוך למזומנים, בשונה מניירות ערך אחרים.
ניהול מקצועי – יתרון משמעותי בשימוש במכשיר זה הוא הפקדת ניהול הכסף שלך בידי מנהלי השקעות מנוסים בעלי עבר שניתן למדוד. קרנות אלה מספקות, בעלות נמוכה, את הדרך למשקיעים בודדים לחוות ניהול כסף מקצועי – בניסיון להפיק תועלת.
עלות שקופה וברורה – לכל קרן נאמנות יש דמי ניהול שאותם משלם הלקוח כאשר בקרנות ה”מסוכנות” יותר (המשקיעות בעיקר במניות) דמי הניהול לרוב גבוהים יותר מאשר בקרנות ה”סולידיות” יותר (המשקיעות בעיקר באגרות חוב מסוגים שונים).
דמי הניהול בקרנות נאמנות נגבים ברמה יומית כאחוז מסוים משווי האחזקה בקרן. מנגנון זה מאפשר ללקוחות לבחון את ביצועי מנהל הקרן בצורה טובה יותר כיוון שהתשואות שמנהל הקרן מפרסם והתשואות שמוצגות בבנק הן לאחר גביית דמי הניהול.
בנוסף, על רוב קרנות הנאמנות אין עמלת קנייה ומכירה ולכן אין “הפתעות” והלקוח יכול לדעת מראש את העלויות שלו בצורה ברורה.
יתרון לגודל – שווי הנכסים המנוהלים של הקרן, שמאגדת לרוב משקיעים רבים, מאפשר לנצל את הגודל שלה כדי לבצע עסקאות גדולות, להשתתף בהנפקות ולבצע אפשרויות השקעה שאינן פתוחות להשקעה בסכומים נמוכים. בנוסף, עלויות התפעול של פעולות אלו מתחלקות בין מספר רב יותר של משקיעים.
מיסוי – השקעה באמצעות קרנות נאמנות מייצרת למשקיע יתרון משמעותי בנושא המיסוי כאשר ברוב קרנות הנאמנות המס משולם על ידי הלקוח רק בעת פדיון היחידות שלו בקרן. כלומר, המס “נדחה” ומשולם על ידי הלקוח רק בסוף התקופה כאשר במהלך זמן האחזקה של הלקוח מנהל הקרן מבצע פעולות קנייה ומכירה ברמה יומית ללא תשלום מס של הלקוח. בנוסף, תשלום המס על קרנות נאמנות הוא ריאלי, כלומר בניכוי האינפלציה שהייתה במהלך תקופת ההשקעה.