בשבועות האחרונים, טרנד דיגיטלי חדש תופס את הכותרות בעולמות הקריפטו. באחרונה נמכרה יצירה דיגיטלית בכ-69 מיליון דולר, ארגון ה-NBA מוכר תמונות וסרטונים במיליוני דולרים וג’ק דורסי (מייסד טוויטר) מכר את הציוץ הראשון שלו בכ-2 מיליון דולרים וחצי.
אז מה זה NFT?
“None Fungible Tokens” – טוקן בלתי מוחשי – הוא הכלי שמאפשר את כל המכירות הללו. מדובר בתעודה של בעלות דיגיטלית על נכס או על IP (קניין רוחני) המאוחסנת ומוצפנת באמצעות טכנולוגיית בלוקצ’יין, כך שהמחזיק ב-NFT הוא הבעלים החוקי של הנכס. מטבעות NFT מאפשרים ליצור בעלות דיגיטלית ומייצרים שוק חדש של נכסים בלתי מוחשים, שעד היום לא ניתן היה לסחור בהם.
נכון להיום, שוק ה-NFT ממוקד בנכסים דיגיטליים כגון תמונות, שירים, סרטונים וגיפים (GIFS) – במודל המאפשר ליוצרים למכור את עבודותיהם ישירות לקהל הרחב, ולציבור לקבל עליהן בעלות. להלן כמה דוגמאות:
- להקת Kings of Leon מציעה למעריצים לקנות אלבום כחלק מחבילה שתכלול גרסה מוחשית על ויניל (כן כן, התקליט של פעם) וטוקן דיגיטלי להורדת האלבום. בנוסף, היא תמכור במכירה פומבית שישה טוקנים שיקנו לרוכש כרטיס כניסה לכל הופעות הלהקה ביציע הכבוד לכל החיים (חייהם של חברי הלהקה😊).
- ארגון ה-NBA החל למכור לאוהדים NFT של אירועים משמעותיים מההיסטוריה של הליגה. מאז השקתה בשנת 2019, פלטפורמת ה-NFT של הליגה מכרה טוקנים בשווי של כ-230 מיליון דולר. כ-210 אלף דולר שולמו בעבור הקליפ הזה בו לברון ג’ימס מטביע לסל היריבה. מארק קיובן (הכריש האמריקני והבעלים של קבוצת הכדורסל מדאלאס), סיפר כי הפלטפורמה מזכירה לו את התחביב הפופולרי של איסוף קלפי ספורט (לדוגמה “סופרגול” הישראלי) ואמר כי בכוונתו להשתמש בטכנולוגיה למכירת מנויים וכרטיסים למשחקים של קבוצתו.
- משחקי מחשב רבים מכילים נכסים דיגיטליים (כמו נשקים מיוחדים, אביזרים נדירים ועוד). באמצעות מטבעות NFT, השחקנים יכולים למכור לאחרים את הבעלות על נכסים אלה ואף להעבירם למשחקים אחרים.
- גם חברת PLAYBOY הודיעה כי בכוונתה להיכנס לתחום. להזכירכם, לחברה היסטוריה של 69 שנים בהן צברה אינספור תמונות וסרטונים מהם תוכל לייצר נכסים דיגיטליים.
איך זה עובד?
הטוקנים נרשמים על מטבע מסוג איטריום (המטבע השני בגודלו בתחום הקריפטו) על בסיס “חוזה חכם”, בו נקבעות ונשמרות הזכויות של מחזיק הנכס, הזכויות של יוצר הנכס, היסטוריית המחיר, בעלות היסטורית וכו’ – כשהיכולת להוסיף נתונים ותנאים לחוזה אינה מוגבלת.
היתרונות למחזיקי ה-NFT: הוכחת בעלות בצורה פשוטה ומהירה, עמידות גבוהה למניפולציות, אפשרות מכירה בצורה פשוטה ושימוש בנכס לכל צורך. בעתיד נכסי ה-NFT יוכלו לשמש גם כבטחונות לבעליהם כנגד הלוואות, אך עתיד זה עדיין רחוק.
היתרונות ליוצרי ה-NFT: בעבר, יוצרים רבים נאלצו למכור את אמנותם דרך צד שלישי, שלרוב היה גובה עמלות גבוהות בעבור המכירה. כמו כן, לאחר המכירה הראשונית הם לא היו זכאים לקבל כסף כאשר יצירת האמנות החליפה ידיים. מטבעות ה-NFT מאפשרים לאמנים למכור את יצירתם בצורה ישירה וקלה – ובנוסף מאפשרים להם ליהנות מתמלוגים כאשר היצירה מחליפה ידיים.
חסרונות השיטה: אחד החסרונות העיקרים של NFT הוא הצורך לקנות ולמכור את הטוקנים במטבעות קריפטו, הסובלים מתנודתיות גבוהה מאוד. בנוסף, השימוש במטבעות הקריפטו דורש כוח עיבוד גבוה, הצורך אנרגיה רבה בצורת חשמל ולדבר יש השלכות קשות על הסביבה. בעיה נוספת היא שטכנולוגיה זו נמצאת בחיתוליה, ולכן יש ספקות לגבי היכולת שלה לעמוד במטרותיה לאורך זמן.
כיצד ניתן לעשות מזה כסף?
הדרך העיקרית וכמעט היחידה נכון לזמן זה להרוויח משיגעון ה-NFT היא לייצר, לקנות ולמכור יצירות דיגיטליות. ומה לגבי השקעה? אנחנו ממליצים להיזהר. למי שזו לא ההתמחות שלו, לא ממש כדאי להיכנס לתחום בשלב זה, בעיקר בגלל הטירוף וההייפ הנוכחי, שילוב שמעולם לא נגמר בצורה טובה למשקיעים חדשים ולא סופר מתוחכמים.
בשלב זה אנחנו ממליצים לכם להתבונן בתופעה מהצד, להתעניין בכתבות באתרי החדשות ולשתף את חבריכם בידע החדש שצברתם. כדי להרוויח באמת, בצורה מושכלת, יש לבצע את ההתאמות הנדרשות בתיק ההשקעות שלכם, על מנת ליהנות מהמהפכה הדיגיטלית, שיוצרת שלל הזדמנויות חדשות ומעניינות כל העת.