יוצאים מהקורונה: תתכוננו להפסיד הרבה כסף (סולידי) – אלא אם תבחרו אחרת
לדעתנו, זו אחת הכתבות החשובות שתקראו השנה. כן, רוב האנשים שיקראו אותה לא יעשו כלום, אבל לנו חשוב שתדעו שיש מה לעשות!
הסיפור המוזר של אגרות החוב
נתחיל בהתחלה – שיעורי הריבית נמצאים בשפל היסטורי, כבר תקופה ממושכת, מאז המשבר של 2008.
לאנשים קל לשכוח שמה שיורד, בסופו של דבר גם עולה. כעת, כשהעולם יוצא לאיטו מהמשבר המורכב ביותר במאה הנוכחית, משבר שכלל פגיעה מהותית בשרשרת האספקה ובביקושים, האם השוק הפיננסי עומד להשתנות משמעותית ולהשפיע על החסכונות וההשקעות של כולנו? אנחנו חושבים שכן.
מטבע הדברים, משבר הקורונה עורר פחד גדול בכל העולם, וכך גם אצל המשקיעים. כאשר משקיעים בשוק ההון פוחדים, הם רצים לקנות אגרות חוב ממשלתיות, בעיקר אגרות חוב לתקופה של עשר שנים ויותר. התוצאה: אגרות חוב אלו עולות ועולות – וגורמות לעלייה בכל אגרות החוב בעולם (התאמה של ביקוש והיצע). ואז – באופן מוזר – אנשים מוכנים לשלם 100 דולר עכשיו בשביל לקבל 100 דולר בחזרה במשך עשר שנים, העיקר לשמר את הקיים ולא להסתכן. עד לאחרונה, היו אפילו משקיעים שהיו מוכנים לשלם 102 דולר ויותר על מנת לקבל בחזרה רק 100 (לזה קוראים ריבית שלילית). זה מה שהתרחש בעולם במשבר 2008, בזמן מלחמת הסחר של ארה”ב וסין, בתקופת החששות ממיתון בגוש היורו וכעת במשבר הקורונה.
הגיע הזמן להתכונן לשינוי
אבל עכשיו, יש לקוות, הקורונה נגמרת בהדרגה בזכות המדע והרפואה, והכלכלות חוזרות לתפקד. זה טבעו של עולם.
כאשר הפחד מתפוגג, מתרחש תהליך הפוך, אנשים מתנהגים באופן יותר רציונאלי ורוצים לקבל תשואה על אגרות החוב. התוצאה היא שמחיר אגרות החוב יורד ויורד. להערכתנו תהליך זה, שכבר החל, צפוי להמשיך. אם נוסיף לכך את ההשפעה של כמויות הכסף העצומות שהודפסו במשבר, ואת הביקושים החדים שצפויים כתוצאה מהחזרה של הכלכלות לתפקד, נקבל סיכוי טוב לירידה נוספת בשווי אגרות החוב – כתוצאה מחשש לאינפלציה ומחשש לעליית ריביות בעולם (על מנת למתן את האינפלציה).
כשזה יקרה, זה עלול לעלות לרבים ביוקר. גם המשקיעים המתוחכמים נתפסים לעיתים לא מוכנים לשינויים כאלה וסופגים הפסדים רבים ומיותרים, דווקא באפיק הנחשב כסולידי. מסיבה זו, עכשיו הזמן להתחיל להתכונן לשינוי.
להלן גרף המראה את התוצאה של עליית מחיר אגרות החוב כתוצאה מהפחד (ירוק) וכן את תחילת השינוי (כחול)
אז מה אפשר לעשות?
ניהול השקעות בסביבה של אגרות חוב יורדות דורש ידע רב ופעולות אקטיביות משמעותיות. הנכסים אותם קונים המשקיעים המנוסים להגנה בעת עליית תשואות (עליית תשואה=ירידת מחיר) הם קרנות נאמנות שמשקיעות ב-floaters (ריבית קבועה + ליבור).
אלו הן קרנות שמשקיעות במכשירים פיננסיים המשלמים ריבית קבועה מראש, פלוס ריבית הלייבור (ריבית בין בנקאית). מנגנון ייחודי זה מספק הגנה למשקיעים בעת ירידת אגרות חוב, ורווח עם עלית ריבית במשק (כרגע כזכור היא בשפל עולמי) או ציפיות לעליית ריבית.
להלן גרף שנה אחורה מ-15.3.20 של מחיר אגרות החוב (נמדד כאן בחוזים) לבין מדד אגרות חוב בעלות מנגנון ליבור.
הפתרון שלנו
אז נסכם:
– עליית תשואות אג”ח דורשת פעולות אקטיביות לצורך הגנה על התיק
– השקעה בקרן המחזיקה אגרות חוב בריבית קבועה + לייבור הינה אחד הפתרונות היעילים ביותר לתקופה כזו
– לתמיר פישמן קרן נאמנות בשם “תמיר פישמן ליבור + ריבית קבועה” מספר קרן 5120464- שניתנת לרכישה באתרי האונליין בבנקים השונים ובאמצעות יועץ ההשקעות בבנק.
לפתיחת תיק השקעות מנוהל בתמיר פישמן לחץ כאן